Tevreden Retreatgangers

Brigitte B, ‘Bloemen’ Wandel Meditatie Retreat, 15-20/5 2023

IK LEERDE TIJDENS DE MEDITATIES TE LUISTEREN NAAR MIJN INNERLIJKE ZELF EN VOEDDE MEZELF MET STILTE

Ook al ervaarde ik het terug thuiskomen als een stap in de harde realiteit TOCH kijk ik terug naar een week van veel GOED GEVOEL en INNERLIJKE RUST, een STIL HOOFD en gewoon te mogen ZIJN wie je je bent!

Ik werd 5 dagen lang ingewikkeld in een warm deken van aandacht en vele lieve attenties van Steven en Els.

Ik mocht en kon bij Els en Steven en bij mijn mederetreaters THUIS ZIJN in een voor mij vreemde omgeving.

Ik werd tijdens de dagtochten gegidst door Steven met aandacht voor de wonderen van de natuur en leerde te luisteren en kijken naar wat zich daar afspeelde en denk met heimwee terug naar ‘het veld van de vrijheid’, ‘de wensboom’ en de ‘meditatiegrot’.

Ik leerde tijdens de meditaties te luisteren naar mijn innerlijke zelf en voedde mezelf met STILTE soms ALLEEN, maar ook SAMEN met mijn mederetreaters.

Marijke, Els, Hilde, Chantal en Raf dank jullie wel voor de inspirerende gesprekjes, jullie vrolijke noot en voor de zotte momenten, jullie luisterend oor, en om gewoon te mogen ZIJN wie je bent in jullie aanwezigheid. Jullie waren TOP!

Ik geniet nog na van lekkere en gezonde gerechtjes met veel aandacht voor kleur en smaak door Els bereid.

Een heerlijke en ontspannende rug- en voetmassage van Els, die veel heeft losgeweekt, maakte dat ik mij voelde als een prinses op haar troon -😊

Els en Steven jullie zijn ervoor gemaakt om mensen te verwennen en een goed gevoel te geven. Zo warm, gastvrij, gewoon, …

Ik moet zeker terugkomen!

Brigitte

*****

Leslie vR, ‘Bloemen’ Wandel Meditatie Retreat, 15-20/5 2023

IK HEB ME ZELDEN ZO VERBONDEN GEVOELD MET MEZELF

Goede zonnige morgen,

Hoe kan ik trachten te verwoorden wat ik echt geVOELd heb tijdens de Bloemen retraite? 

Al sinds de lancering van ‘Herbronnen-in-de-Provence’, wilde ik een keer meegaan. Na een stiltewandeling met Steven te hebben gedaan, wilde ik de ervaring van een retraite ook meemaken. Maar pas in het begin van dit jaar voelde het juist aan om te doen. Ik zag het als een cadeau aan mezelf. 

Iets wat ik de laatste 13 jaar niét had gedaan, wilde ik in deze fase van mijn leven zó graag.

Bij het vertrek waren er gezonde zenuwen; alleen reizen, in een groep terechtkomen waar ik niemand ken, een kamer delen,….. Het waren allemaal nieuwe dingen maar ik had me voorgenomen het toe te laten en me open te stellen. En achteraf gebleken, waren al die bekommernissen voor niks nodig.

Al bij aankomst op de luchthaven en in Villa Luberon, kreeg ik een hartelijk ontvangst van Els en Steven en voelde het huis onmiddellijk als een thuis aan. De prachtige tuin met gezellige hoekjes en rustige plekjes ademden rust uit. 

En nu net naar die rust was ik op zoek. Ik had nood aan vertragen, mezelf terug leren kennen, evenwicht vinden, connecteren, dingen doen waar ikzelf energie uithaal,….. En dit kon allemaal én op mijn eigen tempo.

Steven dompelde me onder in de prachtige natuur van de Luberon, liet me bewuster omgaan met die natuur en de kracht en schoonheid ervan. Maar bracht me ook terug in connectie met mijn lichaam, ademhaling en geest. De meditatiegrot die we bezochten zorgde voor absolute rust maar maakte ook emoties los die ik durfde toe te laten en te tonen. 

Els zorgde steeds voor lekkere, gezonde, kleurrijke, met liefde bereide maaltijden met verse streekproducten. Ook haar massages en positieve energie zorgden voor ontspanning en een zorgend gevoel.

@Els en Steven, ik wil jullie beiden ongelooflijk bedanken. Herbronnen-in-de-Provence is veruit het mooiste wat ik ooit voor mezelf heb gedaan. Een plek waar ik mezelf kon zijn omringd door jullie warmte en gastvrijheid ❤️ 

Ik heb me zelden zo verbonden gevoeld met mezelf maar ook met mensen die ik 5 dagen voorheen nog niet kende. Daarom wil ik ook mijn mede-retreaters ongelooflijk bedanken voor hun onvoorwaardelijke vriendschap, fijne gesprekken, verbondenheid, grappige anekdotes en gezelligheid.

Verder kan ik nog maar 2 woorden zeggen: “Tot binnenkort!”

Vele lieve groeten,

Leslie

*****************************************************************************

Marleen VdW, ‘Lente’ Wandel Meditatie Retreat, 8-15/4 2023

ER IS GEEN BETERE SLOGAN DAN ‘HERBRONNEN IN DE PROVENCE’

Er is geen betere slogan dan ‘Herbronnen in de Provence’. De lenteretraite was subliem! Steven en Els zorgen voor een echt familiegevoel in hun mooi gelegen ’thuis’.
Steven heeft me laten genieten van de bijzondere mooie wandelingen in de natuur. Ik kwam er echt tot rust en ik leerde er ‘vertragen’. Hij is een specialist in het begeleiden van de wandelingen en tevens ook een zeer warme gastheer.
Els is een heel hartelijke gastvrouw. Ik heb genoten van haar lekkere gezonde gerechten en ook van de zalige voetmassage en stoelmassage.
Steven en Els zijn de juiste mensen op de juiste plaats!
Dank je wel voor deze fijne week!
Het is zeker en vast een aanrader!!!
Marleen

*******

Nicole P, ‘Lente’ Wandel Meditatie Retreat, 8-15/4 2023

IK HEB GELEERD OM IN MEZELF TE BLIJVEN GELOVEN

Het stond al een tijdje op mijn to-do lijst omdat ik Steven De Winter wel kende van zijn stiltewandelingen in België. Echter door de drukte van alledag kwam het er maar niet van. Tot die bewuste zondagmorgen, ergens midden maart, ik opnieuw een post voorbij zag komen van Herbronnen in de Provence – Wandel & Meditatie Retreats voor een retreat de tweede week van april. Toen dacht ik bij mezelf, dit is het moment en besloot mezelf te trakteren op een “leuke” 55ste verjaardag. Ik had geen idee van hetgeen ik kon verwachten, ik kende niemand, toch pakte ik spontaan mijn tas en vertrok in de nacht van 7 april naar het hartje van de Provence. Onderweg leerde ik mijn “compagnons de route” kennen, zoals Eefje, het zo mooi kan verwoorden. Het klikte meteen en Eef vertelde ons in geuren en kleuren dat ze niet aan haar proefstuk toe was. Voor haar voelde de retreat bij Els en Steven als thuiskomen. En dat was nu exact de reden waarom ze na een half jaar opnieuw van de partij was. Nu ik kan jullie verzekeren dat er geen woord van gelogen is. “Herbronnen in de Provence” bij Els en Steven voelt inderdaad als “thuiskomen”. De vele wandelingen, die voor mij met momenten zeer uitdagend waren, hebben mij, dankzij Steven en mijn “compagnons de route”, geleerd om in mezelf te blijven geloven, de meditaties gaven me innerlijke rust waardoor ik gemakkelijk kon ontspannen en stress kon loslaten. De enorme gastvrijheid van zowel Els als Steven, de heerlijke gezonde maaltijden waarmee Els ons telkens weer wist te verrassen en het feit dat iedereen me echt heeft laten voelen dat het OK is om gewoon te “zijn”, hebben er mede voor gezorgd dat deze retreat voor mij, één van mijn beste vakanties ooit is geworden. Daarom bedankt Steven, Els, Eef en Marleen voor deze, voor mij, zeer bijzondere ervaring. Het is een retreat die ik aan iedereen kan aanbevelen. Het geeft je gegarandeerd de rust en de inzichten die je nodig hebt 😉.

*****************************************************************************

Eefje Vandenbulck (HealthySmile), ‘Indian Summer ‘ Wandel Meditatie Retreat, 29/10-5/11 2022

EEN MOOIER GESCHENK HAD IK MEZELF NIET KUNNEN GEVEN

Ondertussen bijna een week terug thuis, maar nog volop aan het nagenieten van de heerlijke retreat.

Woorden schieten tekort, maar ik ga toch een poging doen.

Het was een week van PUUR genieten, gewoon kunnen ZIJN, verwend worden op alle mogelijke manieren, VOELEN, de krachtige en prachtige natuur ervaren en integreren, mezelf tegenkomen, reflectie, onthaasten, mediteren, huilen en schaterlachen, … 

Echt ‘ thuiskomen ‘. Ik heb genoten met elke vezel. Een mooier geschenk had ik mezelf niet kunnen geven. Ook de innerlijke mens werd verwend met (h)eerlijke, gezonde gerechten en lekkere wijntjes. Professioneel, hartelijk en hartverwarmend zijn enkele woorden die jullie typeren. Als notoire Italië liefhebber zijn jullie en de mooie Luberon erin geslaagd een speciaal plekje in mijn hart te veroveren. Merci beaucoup et à la prochaine. 

BISOUX

Eefje

*****************************************************************************

Isabelle V, ‘ Indian Summer ‘ Wandel Meditatie Retreat, 29/10-5/11 2022

HEB TERUG MEZELF HERONTDEKT EN HEEFT MIJN ZELFVERTROUWEN EEN BOOST GEKREGEN

Naar jullie komen op retraite stond al lang op mijn verlanglijst.

Wat ben ik zo dankbaar dat ik mezelf dit cadeau heb gedaan.

Het was echt thuiskomen in een super gezellige omgeving en omringd worden door heerlijke mensen.

Elke dag prachtige wandelingen maken en terug leren voelen.

Ook heb ik daar terug mezelf herontdekt en heeft mijn zelfvertrouwen een boost gekregen.

En wat ik ook zeer positief heb ervaren zijn de kookkunsten van Els, wat een prachtige vrouw.

Wat een prachtig team zijn jullie.

Steven en Els nog veel succes en tot nog eens want ik zie jullie zeker nog eens terug in huis ‘ Villa Luberon ‘ of op een stiltewandeling in Vlaanderen.

Warme groeten,

Isabelle 

*****************************************************************************

Ronald W, ‘ Lavendel ‘ Wandel Meditatie Retreat, 18-25/6 2022

DE MEDITATIE SESSIES ZIJN EEN OPENBARING VOOR BEGINNERS EN EEN VERDIEPING VOOR MENSEN MET MEER ERVARING 🙏

Een retreat bij Steven De Winter is geen retraite.

Het is de mooie combinatie van Steven en Els samen. Die mix bestaat uit meditatie sessies in de ochtend, prachtige wandelingen in stilte en de gastvrijheid die je ervaart doordat zij een week lang het leven met je delen in heerlijke maaltijden en aanwezigheid.

De meditatie sessies zijn een openbaring voor beginners en een verdieping voor mensen met meer ervaring.

De stilte wandelingen in de Luberon zijn enorm rustgevend.

Gewoon het tempo even uit het jaar halen. Goed voor iedereen met en zonder rugzakje.

En dan de warme gastvrijheid, de heerlijke vers bereide maaltijden en de gezelligheid die in deze omgeving ontstaat. Deze mix tezamen is een onvergetelijke mooie retreat ‘ by Steven en Els’;

En de details, ze staan al elders maar mijn idee is: ‘ GA HET ZELF ERVAREN ‘. Het is de moeite echt waard.

Dus geef ik een aanbeveling: JA JA JA.

Grijp je kans, ‘pak een retreat and meet (yourself)’.

Ronald

*****************************************************************************

Nans Luijks, ‘ Lavendel ‘ Wandel Meditatie Retreat, 18-25/6 2022

ZO FIJN JEZELF TE KUNNEN ZIJN

Herbronnen in de Provence, wat een ervaring

Zo fijn jezelf te kunnen zijn, samen in een groep mensen waar je direct een thuisgevoel ervaart. Ieder met zijn eigen rugzakje, geen oordeel, begripvol en steunend voor mekaar.
Een mooi samen zijn met een gevarieerd ritme en programma 

Steven en Els, een prachtig koppel die zoveel liefde uitstralen, waar geborgenheid aanwezig is. 

Fijne, unieke wandelingen tezamen maar ook op jezelf geven je de gelegenheid om te genieten van de prachtige natuur, de gastvrijheid en culinaire hoogtepunten waar ieder telkens naar uit keek. 

Steven en Els, ik ben jullie dankbaar voor al het moois.

Een echte aanrader voor ieder die het avontuur opzoekt en die bereid is om in de stille momenten zichzelf nog beter te leren kennen

Dankjewel Steven, Els, alsook dankjewel aan Liesbeth, Kristina, Hans en Ronald.🙏

Lieve groet, 

Nans 

*****************************************************************************

Vicky R, ‘ Bloemen ‘ Wandel Meditatie Retreat, 6-11/6 2022

🍀🙏RECULER POUR MIEUX SAUTER🙏🍀

Lieve Steven En Els,

Nu ik terugkijk op mijn ‘ retreat ‘ – verblijf bij jullie, komt het volgende Franse spreekwoord meteen in me op: “reculer pour mieux sauter“.

Reculer …

Een stapje achteruit zetten om het verzicht te overschouwen.

Even in gedachten stilstaan, maar de weg vooruit bewandelen.

Inzoomen en uitzoomen met het juiste perspectief.

Niet enkel kijken, maar ook zien.

Focussen op wat echt telt.

… pour mieux sauter

Om het vertrouwen op wat je voelt.

Om stevig met je voeten op de grond te staan.

Om energie te putten uit de natuur.

Om zachtheid een kans te geven.

Om troebele waters te doorwaden.

Om te durven springen.

Dank jullie wel, Steven en Els, voor de gastvrijheid, de warmte, de verwennerij en de waardevolle inzichten.

En dank jullie wel, lieve mede-retreatgangers, voor de openheid, het enthousiasme en het hechte groepsgevoel.

Vicky

*****************************************************************************

Gwenda Willemoons (Zielenbron), ‘ Bloemen ‘ Wandel Meditatie Retreat, 21-28/5 2022

IK BEN WEER HELEMAAL TOT MEZELF MOGEN KOMEN, VERBONDEN MET WIE IK IN ESSENTIE BEN EN NOG VERDER WIL ZIJN

‘ Herbronnen in de Provence… het klonk me als muziek in de oren.

Ik schreef me met veel enthousiasme in, keek er maandenlang naar uit en mijn verwachtingen werden 1 voor 1 overtroffen. 🥰

Steven De Winter en Els zijn de perfecte gastheer en gastvrouw, ze leggen je in de watten en zorgen voor je van de 1e tot de laatste seconde.

Bovendien vertoef je in hun eigen gezellige, mooie, prachtig ingerichte huis met lekker bedjes.
Villa Luberon in Saint-Saturin-lès-Apt, Luberon, Vaucluse.

Van ’s ochtends tot ’s avonds word je verwend met heerlijke gezonde gerechtjes en picknicks, hele mooie wandelingen door het Provençaalse landschap, goeie helende energie op de plaatsen waar je halt houdt om eens extra te gaan voelen. Want het is meer dan wandelen en eten alleen, althans dat was zeker voor mij zo.

De wandelingen brengen je iets, de natuur spreekt tot je, geeft je wijsheid en inzichten, brengt je tot rust en tot jezelf. En dat gebeurt niet 1 keer maar elke dag opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Ik heb enorm genoten van deze week voor mezelf, ben weer helemaal tot mezelf mogen komen, verbonden met wie ik in essentie ben en nog verder wil zijn. En ik geniet nog steeds enorm na en blijf ook nu nog kort bij mezelf en mijn levensmissie.

Kortom, ik ben mezelf en Steven & Els heel dankbaar voor wat deze retraiteweek me heeft gebracht.

Mocht je nog twijfelen, dan mag je daar zeker mee stoppen want ‘ Herbronnen in de Provence ‘ is een aanrader en Steven en Els zijn dat ook 💕

Hartegroet,

Gwenda

*****************************************************************************

Cathy B, ‘ Bloemen ‘ Wandel Meditatie Retreat, 21-28/5 2022

💚 … FOCUS OP HET MOOIS DAT DE NATUUR TE BIEDEN HEEFT, OP HET HIER EN NU, OP DE AARDE ONDER JE VOETEN OF OP JE ADEMHALING … 🍀

‘ Een week Herbronnen in de Provence was voor mij een super ervaring: met een beperkte groep een week logeren bij een uiterst sympathiek en gastvrij stel in een gezellig huis met zalige tuin en zwembad.

Een paar uur per dag, onder begeleiding van Steven, de prachtige natuur in trekken, met focus op het moois dat de natuur te bieden heeft, op het hier en nu , op de aarde onder je voeten of op je ademhaling…

Fijn dat er daarnaast ook voldoende tijd en ruimte is om tijd voor jezelf te nemen en écht tot rust te komen.

Ook enorm genoten van samen aan tafel gezellig zitten keuvelen (of schaterlachen 😁) bij de heerlijke maaltijden die Els en Steven bereidden. Het was voor mij een verrijkende ervaring!

Cathy

*****************************************************************************

Monique R, ‘ Bloemen ‘ Wandel Meditatie Retreat, 21-28/5 2022

🍀 ‘ DURVEN VERTRAGEN EN STIL STAAN … ‘ 🍀

‘ Zo lang naar uitgekeken . . . .

Je gaf ons de tijd en ruimte om thuis te komen in Villa Luberon; een pareltje !

Je nam ons mee op stiltewandeling, meditatieve waterwandeling, naar de meditatiegrot, Colorado Provençal, de Falaise de la Madeleine : stuk voor stuk prachtige, inspirerende wandelingen.

Durven vertragen en stil staan bij zoveel moois dat de natuur ons geeft.

Keukenprinses Els zorgde, dag na dag, voor een culinaire verwennerij. Het ontbrak ons aan niets.

De respectvolle dynamiek van de groep . . . zo deugddoend !

Ik voel me dankbaar, voldaan en blij.

Zeker voor herhaling vatbaar 🙂

Dank je wel Els & Steven De Winter voor de fijne tijd en alle gezelligheid. ‘

Groetjes,

Monique

*****************************************************************************

Mona M, Wandel Meditatie Retreat, 18-26/9 2021

In één woord ‘ MAGISCH ‘

De oprecht warme en hartelijke verwelkoming van zowel Steven als Els stelde mij direct op mijn gemak.

Bij binnenkomst voelde ik direct “ dit was een goede beslissing ”. Het was toch wel een beetje spannend; nooit eerder had ik een wandelretraite geboekt, en dan ook nog als enige Nederlandse in een Vlaamse groep.

En de dagen die daarop volgden zijn samen te vatten met één woord “ magisch ”.

Het verblijf is sfeervol en smaakvol ingericht. Aan elk detail is gedacht; een aangenaam zwembad, een enorme tuin met meerdere zithoekjes, een hangmat om in te ontspannen, fijne muziek op de achtergrond, inspirerende boeken en tijdschriften, de mogelijkheid om een voetmassage te boeken ( was zalig! ), een vuurkorf, de opsomming is eindeloos.

En dan de wandelingen….van ruige natuur en spectaculaire uitzichten tot stille weggetjes langs de wijngaarden en open velden. Elke dag was weer anders. Het was niet alleen een fysieke reis maar ook een innerlijke reis. Ik heb gelachen tot ik buikpijn had, gehuild toen de kracht van de natuur en de door Steven begeleidde meditaties onverwerkte zaken loswrikten. Ook hervond ik door de complete ontspanning en connectie met de natuur inspiratie voor de toekomst en heb ik meerdere malen golven van geluk en dankbaarheid voelen stromen door mijn lichaam en ziel

Tijdens al dit moois en indrukwekkends werd het ene smaakvol gerecht na de ander op tafel gezet of aangeboden als tussendoortje. Verwennerij als ware het ook een culinaire retraite!

Op momenten dat ik behoefte had om me terug te trekken uit het groepsleven was daar alle ruimte en begrip voor. Tevens was er genoeg vrije tijd gedurende de dag. Niks moest, en alles mocht. Respect en tolerantie stonden hoog in het vaandel tijdens de retraite.

Oh, en het bleek erg gezellig om met een Vlaamse groep op te trekken! Het heeft mijn blik en vocabulaire verruimd. “Arbeidsgeneesheer” en “wenen” klinkt toch een stuk poëtischer dan bedrijfsarts en huilen 🙂

Ik raad deze retraite een ieder aan. Of je nu uit een moeilijke periode komt en wil bijkomen en herstellen of als je “zomaar” jezelf wil verwennen. Herbronnen in de Provence in Villa Luberon is the place to be!

Mijn dank is groot 🙏

*****************************************************************************

Ann B, Wandel Meditatie Retreat, 18-26/9 2021

EN DANK AAN MIJN ZUS KATHLEEN: OM DEZE BIJZONDERE ERVARING MET MIJ TE DELEN!

Na een burn-out van meer dan een jaar (2018-2019), het beëindigen van een lange relatie, de verkoop van mijn woning en zoektocht naar een nieuwe woonst , terug oppikken van het werk en de covid periode, alleenstaande moeder…: het was hoog tijd om er nog eens tussenuit te gaan en mezelf te verwennen. De beslissing was snel gemaakt: ik schreef me onmiddellijk in voor de Indian Summer Retreat in de Luberon bij Steven van Herbronnen-in-de-Provence.be .

Natuur had al eerder (tijdens mijn burn-out) een bijzonder helende kracht getoond.
Bovendien volg ik Steven al een tijdje op sociale media en had ik reeds deelgenomen aan een stiltewandeling.

Vrijdag 16 september was het zover: mijn zus en ik vertrekken met de wagen richting Provence, voor de Indian Summer Retreat van Steven, Herbronnen in de Provence.

Op zaterdag 17 september volgde er een warme ontvangst door Steven en Els in de prachtige villa in het dorpje Saint-Saturnin-lès-Apt, Luberon. We kregen de tijd om ons rustig te settelen in een prachtig ruime kamer, lavendel zakje op het bed ter verwelkoming, aan elk detail was gedacht!

De andere gasten kwamen intussen ook aan en konden zich ook in alle rust settelen.

’s Avonds was er een korte kennismaking met apero , gevolgd door een heerlijk, vers bereide maaltijd.

Tijdens de introductie , stelde Steven ons de volgende vragen:

Waarom ben je hier? Waarom nu?

….

Zondag 18 september

We starten de ochtend steeds met een zalige meditatie. Kennismaking met verschillende soorten meditaties (body scan, sound healing, …) , waarbij we onze ervaring van deze meditatie konden delen.

Om 10 u staan we klaar met onze rugzak om een eerste verkennende wandeling te doen, de Provençaalse wandeling. De geuren, de kleuren, de wijnranken en olijfbomen, in stilte nemen we alles in ons op en rusten even onder “onze boom”. De prachtige kapel op de heuvel, het is nog echte charme, gebouwtje die typerend is voor de regio.

Bij aankomst in de villa heeft Els een heerlijke lunch bereid. We kunnen het niet ontkennen: dit is met veel liefde en passie voor verse producten gemaakt. Heerlijk!

De namiddag kan vrij ingevuld worden: zwemmen, wat lezen, ieder doet het op zijn manier.

De vraag van Steven spookt nog door mijn hoofd: waarom ben je hier? Waarom nu?

Om 19 is er weer de apero gevolgd door diner, ik word zowaar in de watten gelegd (Bourgondiër zijnde).

Maandag 19 september

We vertrekken voor een wandeling naar “les Gorges de Véroncle”. We wandelen tussen enorme bergkloven, hier heeft ooit een krachtige rivier gestroomd. De prachtige blauwe lucht, natuurlijke erosie, de planten op de rotsen, het maakt me bescheiden, met enorm respect voor moeder natuur.

Onderweg komen we restanten tegen van 2 graanmolens uit de zestiende eeuw. Het besef dat deze op zulke, moeilijk toegankelijke plekken ooit werden gebouwd, gecombineerd met de energie die er hangt, het doet iets met me.

Klimmen en klauteren, een aantal zeer technische stukken waarbij we moesten vertrouwen op onszelf en elkaar, het zorgde voor een onmiddellijke “bonding” en groepsdynamiek onder de retreatgangers.

Tijdens een rustpauze passeert een groep Vlaamse wandelaars ons aan een eerder hoog tempo: “jullie genieten” merkte één van hen op: Inderdaad, we nemen het helemaal in ons op en genieten van onze inspanning en de schoonheid van deze plek.

Bij aankomst in de villa, is Els daar opnieuw, steeds geïnteresseerd in onze ervaringen.

Rustig genietend van haar heerlijke kookkunst en een wijntje, wat napraten, … we kunnen de dag opnieuw in schoonheid afsluiten.

Dinsdag 20 september

Vandaag staat er een stiltewandeling op het programma onder deskundige begeleiding van Steven. Steeds opnieuw slaagt hij erin mensen te laten “vertragen” bewust te voelen, je zintuigen open te laten zetten voor de omgeving. Het is steeds weer bijzonder.

In de namiddag hebben we wat vrije tijd.

Ronds 18 u vertrekken we met picknick (Els en Steven hadden 2 overheerlijke quiches gemaakt) naar “La Chapelle”.

We beklimmen de heuvel met een prachtig zicht alweer op Luberon.

We zijn zowaar “met ons gat in de boter gevallen”.  Een super zonnige heldere dag. We genieten samen, en voor het grotendeel in stilte, van een wonderbaarlijke zonsondergang. Zowaar diezelfde avond, is het volle maan. Wat een magie! Meer moet het leven niet zijn.

Op dat moment besef ik waarom ik hier ben: om opnieuw dicht bij mezelf te komen in éénheid met de natuur.

Woensdag 21 September

Na opnieuw een rustgevende meditatie en heerlijk ontbijt, vertrekken we op een wandeling naar Saint-Saturnin-lès-Apt. Geen moeilijke ondergrond ditmaal waarbij we moeten focussen op onze stappen, maar een vlakke ondergrond, zodat we alles in de omgeving rustig kunnen bekijken.

De kleine kerkjes , molens, gehuchtjes, kortom de pracht van de Luberon streek.

Na opnieuw een heerlijke maaltijd , sluiten we de avond af rond een vuurtje. Ook dit zorgt weer voor dat extra vleugje dankbaarheid en magie.

Donderdag 22 september

Vandaag vertrekken we voor een wandeling naar Falaise de la Madeleine in Lioux. Eerst een beklimming van een uurtje waar we af en toe toch eens durven vloeken op de enorme hoeveelheid losliggende stenen die volledig over het pad liggen. Het zorgt ervoor dat we dienen te focussen op onze voeten , als we zonder kwetsuren boven willen raken. Maar de inspanning wordt beloond. Aan de top hebben we een 360 graden uitzicht over de Luberon. We wandelen rustig verder, en na een tijdje kunnen we terugkijken op de enorme rotswand waar we op lopen. Af en toe wordt onze inspanning gebroken door een hilarische lachsalvo in de groep, ja hoor: de boog staat niet altijd gespannen.

Het was opnieuw prachtig!

S avonds komt het besef dat morgen al de laatste dag is, wat vliegt de tijd

Vrijdag 23 September

De meditatiegrot staat op het programma. Hier hadden we uiteraard al naar uitgekeken. Steven vertelt ons onderweg, over zijn toevallige ontmoeting met deze wel heel bijzondere meditatiegrot.

De beklimming naar de grot, de enorme uitzichten vanuit de grot, het meditatiemoment in de grot, de bijzondere energieIn alle eerlijkheid: dit is iets wat je niet kan neerpennen maar moet ervaren.

S avonds beseffen we dat het afscheid nabij is….


Aan Mona en Griet: dank voor de momenten samen, het delen van jullie ervaringen, de enorme lachsalvo’s , momenten die we nooit zullen vergeten.

En uiteraard aan mijn zus: dank om deze bijzondere ervaring met mij te delen!

*****************************************************************************

Christophe VdB, Wandel Meditatie Retreat, 5-10/10 2020

STEVEN NEEMT JE MEE OP TOCHT. LETTERLIJK EN FIGUURLIJK.

Ik voelde het gewoon toen ik herbronnen-in-de-provence.be bekeek en terugkwam van de info namiddag: dit moet ik doen. Absoluut geen idee waarom. Tot ik daar was, en dan werd het me snel duidelijk dat ik dat wel degelijk juist aangevoeld had. Je intuïtie, de stem van je “diepere weten” en bewustzijn eindelijk eens laten spreken: precies wat Steven probeert boven te halen met zijn herbronnen-aanbod.
Behoorlijk uit mijn comfortzone. Voor de eerste keer in mijn leven alleen op reis, i.e. zonder ook maar iemand te kennen. En dan gelijk ‘carpoolend’, meer dan 1000 km in de wagen met
2 reisgenoten die ik van haar nog pluim kende. Alleen even al ‘videobellend’ afgestemd, want
ei-zo-na waren we zelfs niet vertrokken naar het rode Frankrijk. Maar het “verbod” werd een “afraden” waaraan we ons godzijdank niet aan hebben laten tegenhouden. Dat kon tellen. En het viel nog reuze mee ook. Omdat we diep vanbinnen allemaal op zoek zijn naar dat … “je-ne-sais-quoi”?
Steven en Els hun warme ontvangst en inrichting van hun huis … het stelt je onmiddellijk op je gemak bij aankomst. Smaakvol en overvloedig warm en natuurlijk ingericht. Overal de stenen hartjes en de kleine wondertjes der natuur die Els als geen ander op elke wandeling weet op te diepen.
Steven neemt je mee op tocht. Letterlijk en figuurlijk. Al wandelend doorheen de prachtige natuur van de Luberon, maar ook al mediterend doorheen je eigen prachtige innerlijke natuur. Zachtjesaan in het begin. Down to earth, geen ingewikkeld gedoe, iedereen kan mee. En tegen het einde van de week laat hij je naar een hoogte klimmen of naar een diepte afdalen die je enkele dagen geleden nog niet had aangedurfd. Ook letterlijk en figuurlijk. En steeds … met 1 stap tegelijk. Eerst voelen of je wel stevig staat. En dan de volgende stap. En nog één, en nog één, tot je aankomt waar je net nog reikhalzend maar ietwat twijfelend – zal ik het kunnen – naar uitkeek. Welkom in de meditatiegrot!
De kam van de Falaise de Madeleine. Rotsachtige, ongerepte natuur. 360° zicht rondom. De Mistral in al zijn ongetemde kracht en energie ons aanstotend. Wat een krachtige energetische gewaarwording daarboven!
Verder “couleur locale” van de bovenste plank in Saint-Saturnin-lés-Apt “city” en Joucas.
Eén dag kruisten we ook de platgetreden paden. Die van de Colorado Provençale. Nature noblesse oblige!
Door de corona omstandigheden zorgden Els en Steven zelf voor de maaltijden. Gelukkig maar. Enkele dagen, meer was er niet nodig om de Thermomix om te vormen tot een begrip dat legendarische proporties begon aan te nemen 🙂 Smakelijk, gezond, gul. En vooral, wat de Wout Bru’s, de Peter Goossens’ens en de Pierre Wynantsen van deze wereld je nooit zullen serveren: elke avond dat 3 Michelin sterren familiale warme-nest-gevoel aan tafel. Wat heb ik daarvan genoten en het achteraf gemist!
Aan alle mooie liedjes komt uiteindelijk een eind. Ik ben geen grote mannen-knuffelaar. Maar de gevoelsmens die Steven met zijn grote hart absoluut is, heb ik bij vertrek spontaan in mijn armen gesloten. Dat zegt alles. Els, bescheiden als je bent, zal je misschien liever niet hebben dat ik dat van jou ook zeg. Dat ik je toch even in het voetlicht plaats op het moment dat je het misschien even niet verwachtte.
Merci et on se revoit!
Gros bisous,
Christophe
P.S.: Steven, je wist al lang voor dat ik het wist dat ik ging komen, je voelde heel sterk aan dat er wat klaar zat. Het siert je dat je dat niet wou forceren. Durf een volgende keer gerust toch stimuleren … ik denk dat we er allebei wel klaar voor waren.

*****************************************************************************

Hilde DC, Wandel Meditatie YOGA Retreat, 4-11/5 2019

HERBRONNEN MET EEN HOOFDLETTER ‘ H ‘

Begin dit jaar zie ik een aankondiging op Facebook passeren: Steven De Winter start binnenkort met wandel-retraites, al dan niet in combinatie met yoga.
Hm, moet ik onthouden. Ik zit op dat ogenblik al enkele maanden thuis in burn-out en heb nog niet al te veel energie maar dit spreekt me wel aan. Mogelijk kan het me helpen in m’n genezingsproces…

Het idee laat me niet los en… half februari zit ik al bij Steven thuis te luisteren naar zijn inspirerende verhaal. Zijn 1e infomoment. Ik ben meteen verkocht en 10 dagen later is mijn inschrijving een feit 😊.

Ik kies voor de yoga-wandel-meditatie retraite van 4 tot 11 mei. Het aftellen kan beginnen!!

Ondertussen voel ik me zelf ook steeds energieker en tegen dat de maand mei nadert, ben ik er terug bovenop. Ik voel me vrij, energiek, zelfzeker, mijn gedachten zijn licht en luchtig. Ik voel me klaar voor de toekomst.

Waar ik de retraite in eerste instantie zag als “medicijn”, beschouw ik de week die komt als een afsluiter van ruim 8 maanden burn-out. Best een emotionele gedachte.

In de aanloop naar de startdatum, houdt Steven af en toe contact. Heel attent, van een persoonlijke aanpak gesproken.

En dan is het zover. Op 4 mei kom ik toe, supercontent en met keiveel goesting om er aan te beginnen, bij Steven. De ontvangst is allerhartelijkst!! En wat een mooi huis. En wat een superheerlijke kamer krijg ik toebedeeld. Dit wordt genieten!!

Rode draad voor mij is de dagelijkse yogales. Tijdens mijn verblijf is het de lokale Alice Fliniaux die de lessen geeft. Elke les opnieuw is zooooo deugddoend. De aanpak van Alice is ontspannen met een vleugje humor. Haar meditatiemomenten aan het einde van elke les, doen me steeds zwaar wegzakken in de yoga-mat. Ik heb steeds spijt dat de les erop zit. Na de laatste les ben ik achteraf ook oprecht ontroerd, zoveel deugd heeft dit me gedaan.

Het uitgangspunt is uiteraard herbronnen en daar horen de natuur en de stilte van de omgeving bij. De 1e dag laat Steven me tijdens een eerste wandeling kennismaken met het  dorpje Joucas. Hier heeft de tijd stilgestaan. Een mooie introductie.

En dan… Na die eerste kennismaking, volgt het ene hoogtepunt na het andere zalige moment. Steven wisselt onze dagtochten af met minder intensieve uitstappen. Elke dag brengt een combinatie van inspanning en ontspanning. Als je dit al zo kan zeggen want ontspannen blijf je sowieso gedurende elk moment van de dag! Er is dagelijks van alles te beleven en er dagelijks tijd voor me-time. Héél fijn, die afwisseling!

Er is de dagtocht naar Gordes, een diepe kloof waar je – bij wijze van spreken – na elke 10 stappen een ander fraai uitzicht hebt. Prachtig!

Waar ik heel benieuwd naar was, is de plaatselijke meditatie-grot. We wandelen en klimmen… en…  dan… staan… we… waar je de grootsheid en de energie van de natuur letterlijk voélt. Hier kan je blijven zitten!! S-u-p-e-r!

Steven neemt ons ook mee naar een aantal zeer van elkaar verschillende dorpen, het ene spreekt meer aan dan het andere maar allemaal zijn de moeite waard om gezien te hebben.

Omdat ik wijn wil kopen, neemt Steven tussendoor ook de tijd voor een bezoekje aan een plaatselijke wijnhandelaar. Ik kies de wijn die ik leerde kennen via de honesty bar 😉.

En er is uiteraard de Falaise de Lioux. Drie keer wow wow wow!! Na een pittige wandeling bergop volgt de beloning. Wat een zichten! Wij troffen een heel heldere dag en konden aan beide zijden mijlenver kijken.

Ik maak kennis met stilte-wandelen. Heel tof om te doen, je neemt zo de omgeving en haar geluiden nog intenser in je op.

Ook fantastisch was de dagtocht naar de Colorado Provencal, je waant je hier in de far west ofzo… Machtig!

Een andere keer rijden we naar het Forêt des Cèdres in Bonnieux, op de Petit Luberon waar het heerlijk wandelen is! Hier genoten we ook weer van prachtige vergezichten, van de Pré-Alpen tot de Middellandse Zee. On-ge-lo-fe-lijk!!!

Ik som het hier even op alsof het ‘fait-divers’ zijn, maar geloof me, dat zijn het niet! Dit is herbronnen met een hoofdletter H.

Naast al die natuurpracht is er onze uitvalsbasis: het supermooie luxueuze vakantiehuis van Steven en Lies… Elke dag schuif ik er aan een schitterende ontbijttafel . Steven houdt op een discrete manier rekening met ieders voorkeuren (dag 1 gaf ik aan geen zoetebek te zijn en vanaf dag 2 staan er ineens heerlijke lokale kazen en hartige charcuterie mee op tafel. Ik ben er zeker van dat dat geen toeval is). Wanneer er een dagtocht op het programma staat, bereiden we een pick-nick. Als we ’s middags thuis zijn, zorgt Steven voor een heerlijke frisse lunch. Elke avond smikkelen we van home-made maaltijden. ’s Avonds gaat de open haard aan. Steven zorgt voor een huiselijke warme sfeer. Ik voel me hier zo welkom!

Steven ontpopt zich tijdens m’n verblijf als een geweldige gastheer. Er is tijd voor babbels & er is tijd voor stilte. Er wordt gelachen & er wordt gelezen. Je zit samen of je zondert je af. Alles verloopt heel ‘ naturel ‘ …   

11 Mei zit het erop voor mij… Maar wat heb ik genoten zeg! De hele rit huiswaarts staat er een brede glimlach-van-oor-tot-oor op mijn gezicht. Ik voel me dankbaar en blij en uitgerust en voldaan, kortom: ik voel me herbronnen!

Voor wie nog zou twijfelen: Doen! Doen Doen!

Enkele foto’s van tijdens de retreat 🙂

*****************************************************************************

Lore V, Wandel Meditatie YOGA Retreat, 4-11/5 2019
& Wandel Meditatie Retreat 11-18/5 2019

STEVEN KENT DE STREEK DOOR EN DOOR EN LEIDT JE NAAR DE MOOISTE PLEKJES

Prachtige wandelingen in de mooie Luberon.
Mijn favoriet was la Combe du Font Jouvale, een adembenemende grot op hoogte waar een bijna sacrale sfeer hing.
Steven kent de streek door en door en leidt je naar de mooiste plekjes.

*****************************************************************************

Genoten van de heerlijk geurende velden tijdens de lavendel-retreat

Luc C, Wandel Meditatie Retreat, 21 tot 28 juni 2019

HET ENORME ONTSPANNEN GEVOEL DAT IK TIJDENS DE RETREAT HEB VERWORVEN, KAN IK NOG EEN HELE TIJD VASTHOUDEN

De Lavendel Retreat bij Steven en Kristel was helemaal wat ik nodig had.
Veel tijd in de spectaculair mooie natuur met wandelingen die pittig waren, maar haalbaar voor iedereen. Dankzij Stevens excellente streekkennis kregen we ook de verborgen pareltjes te zien, waar nauwelijks toeristen kwamen.

Het mooie huis met ruime tuin en zwembad zorgt voor een ideale basis van de wandelingen en biedt ook de juiste sfeer om te ontspannen en te genieten van de rust, of van een babbeltje met de andere gasten.

Steven geeft de juiste aandacht aan de praktische kant van het verblijf en de lekkere catering, maar zonder alles te hard te structureren. Er is ruimte voor flexibiliteit en voor aanpassingen naar de dynamiek van de groep. De meditatie momenten waren voor mij zeer interessante en leerzame bijkomende elementen. Ook daar voelde Steven goed aan hoe sterk iedereen daar de aandacht aan wou geven en was er individuele ruimte om de intensiteit aan te passen.

Hoewel er in deze retreat week soms vrij hoge temperaturen waren door een kleine hittegolf, konden de meeste wandelingen doorgaan en was er bijna nooit een gevoel dat de warmte ondragelijk werd. Steven zorgt voor een goede begeleiding en let er op dat iedereen genoeg water bijheeft en voldoende rust krijgt. Een absolute highlight was de wandeling door de Gorges de Toulourenc, nabij Mont Ventoux. Tot je enkels en soms dieper in het koele water van de rustig kabbelende rivier, terwijl er een uniek landschap voorbij glijdt. Maar ook de andere wandelingen waren uitzonderlijk mooi en telkens werd een ander uniek aspect van de streek belicht.

Op mijn terugrit naar België zat er permanent een grote glimlach op mijn gezicht en het enorme ontspannen gevoel dat ik tijdens de retreat heb verworven, kan ik nog een hele tijd vasthouden.

******************************************************************************

Genoten van de zeer mooie dagtochten, hier zijn we in de Colorado Provençal in Rustrel.

Veerle VA, Wandel Meditatie Retreat, 21-28/9 2019

ALS ELKE MOLECULE IN JE LICHAAM SCHREEUWT OM RUST, DAN BEN JE BIJ STEVEN AAN HET JUISTE ADRES.

We gingen voor het eerst samen op pad tijdens de stiltewandeling in Westmalle van 15 september 2019.
Hoewel we met een groep van 24 gelijkgestemde zielen waren, trokken we toch muisstil door het prachtige Molenbos rond de abdij van Westmalle.

Steven De Winter liet ons proeven van hoe het voelt om te vertragen…
Nooit gedacht dat iemand mij meer dan 2 uur kon stil krijgen.

Gelukkig moest ik nog maar een weekje aftellen voor ik kon ervaren wat een hele week herbronnen voor mij kon betekenen!

Eindelijk was het zover, op 21 september, na 5 uiterst drukke maanden en het nemen van een aantal grote stappen in het opstarten als Social Media Mentor, was het moment daar, om even de stekker eruit te trekken, digitaal te detoxen en de rust in mijn hoofd terug te vinden.

Nooit eerder was ik in mijn eentje, zonder mijn gezin, erop uit getrokken voor meer dan 1 nacht. Gelukkig was ik niet de enige die een man en twee kinderen thuis liet,…
Gretel en ik werden met open armen ontvangen in het huis, vakantiehuis Villa Luberon van Steven in het pittoreske Saint-Saturnin-lès-Apt. De heerlijk geurende specerijen die ontsnapten uit de potten die stonden te sudderen op het vuur, omarmden mij als een warm welkom dekentje. Nadat we ons hadden geïnstalleerd in de kamer met zicht op het terras en zwembad, kon het genieten beginnen met een heerlijk aperitiefje met ambachtelijke tapenades.

Gek hoe op dag 1 de regen verdween op het moment dat we besloten de eerste wandeling te maken…
De eerste opdracht was op mijn lijf geschreven: wandel in stilte verder en focus je op de kleuren die je ziet! Wauw, ik was helemaal vergeten hoe graag ik foto’s neem en hoe leuk het is om in te zoomen op de kleinste details en kleurschakeringen! Voor ik het wist was ik 150 foto’s rijker…

Dag 2: vertrokken we met een klein hartje op onze eerste dagtocht in een bergkloof tussen de oude watermolens van de Véroncle. Het beloofde een avontuurlijke tocht te worden met klimmen en klauteren… maar we hoefden niets te vrezen omdat Steven het pad op zijn duim kende en ons van het ene verborgen pareltje naar het andere loodste.

Dag 3: Hoewel de klim van 45min in stilte best pittig was, loonde het 360° zicht vanop de Falaise de Lioux.
Deze rots die prominent boven de vlakte uitsteekt en iedereen herkent, die ooit in de regio was. De stilte en het uitzicht doordringen je helemaal op deze trip. Je voelt je nietig bij al deze schoonheid, waardoor je letterlijk stilstaat om te genieten. Door te vertragen vielen we van de ene verbazing in de andere: een koppel arenden, een bruine en groene bidsprinkhaan en de ene hartvormige steen na de andere… we waren duidelijk op de goede weg!

Dag 4: Deze bijzondere dag vergeet ik van m’n leven niet! De eerste keer mediteren in openlucht en dan nog vanuit een halfopen grot met een positieve energie en een adembenemend zicht.

Dag 5: In de Colorado Provençal waanden we ons even in de ‘ Grand Canyon ‘ of in ‘ Painted Desert ‘ in de plaats van in de Provence. De kleuren waren zo impressionant dat we automatisch stil werden om alle indrukken te kunnen opnemen.

Dag 6: Saint-Saturin-lès-Apt: een pareltje op zich. De laatste dag genieten en tot rust komen met een prachtig uitzicht.

Blij dat onze gastheer en gids Steven De Winter , van Herbronnen in de Provence , ons leerde stilstaan bij al dit moois en ons leerde hoe we de rust voortaan een plek in ons leven ‘ moeten ‘ geven.

Bedankt Steven, dit was echt wat ik nodig had!
Veerle

******************************************************************************

Deze retreat was inderdaad het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven.

Amaryllis T, Wandel Meditatie Retreat, 28 oktober – 2 november 2019

DEZE RETREAT WAS INDERDAAD HET MOOISTE CADEAU DAT IK MEZELF KON GEVEN

Door alle emotionele stress de laatste tijd, was ik mezelf wat verloren. Ik denk dat vele mensen zich hierin wel herkennen: je alles te veel aantrekken, alle problemen willen oplossen ook al zijn het jouw problemen niet. Ik heb dat de laatste 2 jaar heel veel gedaan: mijn echtgenoot die al jaren vecht tegen een burn-out, was mijn barometer. Als hij nerveus was, dan was ik dubbel zo nerveus. Als hij van die hartverscheurende huilbuien had, weende ik dubbel zo hard mee, puur uit machteloosheid omdat ik hem niet kon troosten. Zo ben ik geleidelijk aan overgevoelig geworden voor stress. Teveel werk, teveel zorgen, te weinig slaap. Neerwaartse spiraal.
Op een bepaald stressmoment stond ik te daveren op mijn benen en had ik het gevoel dat ik ging flauwvallen.
Zo kon ik niet langer verder.
Toen ben ik op zoek gegaan naar iets of iemand die me zou kunnen helpen. Ik wou alles even kunnen resetten in mijn leven, herbronnen als het ware.
Zo kwam ik bij Steven De Winter terecht van Herbronnen in de Provence. Ik las op zijn website: “Op retreat gaan, is het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven!”
Dat maakte me nieuwsgierig, en ik nam contact op met hem. Het is een man die rust en vertrouwen uitstraalt, zelfs via de telefoon 🙂 , dus mijn gevoel zei: ga ervoor!

Misschien omdat het zo afgelegen ligt, maar het pittoreske Provençaalse huis in Saint-Saturnin-lès-Apt straalde warmte en rust uit. Ik voelde me er meteen thuis.
Steven is een alerte gids die je meeneemt naar de mooiste plekjes in de Luberon en je echt dankbaar laat voelen voor zoveel natuurpracht.
Tijdens de meditatie en stiltewandelingen ben ik diep tot mezelf kunnen komen, en ik heb de stress uit mijn lijf kunnen drijven door elke ochtend te zwemmen in de feeërieke tuin, en elke avond yoga te beoefenen in de rustgevende meditatieruimte.
Het hoorde allemaal bij mijn proces van loslaten en tot mezelf komen.

Ik ben heel blij en dankbaar dat ik dit alleen gedaan heb.
Het was inderdaad het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven.
Merci beaucoup Steven.

We leven in een roes van liefde, drijven op de waan
Dat alles wat we achterlaten, we beter laten gaan.
Maar de geuren en kleuren in mijn hoofd
Zijn de zin van mijn bestaan
Ze smelten samen tot herinneringen
Die nooit meer kunnen vergaan

******************************************************************************

Genoten van de heerlijke wandelingen in de mooie Luberon

Hanne DJ & Kurt DB, Wandel Meditatie Retreat, 28 oktober – 2 november 2019

HERBRONNEN-IN-DE-PROVENCE.BE IS EEN FIJN CONCEPT WAAR GOED IS OVER NAGEDACHT

Gastheer Steven straalt rust uit, luistert, oordeelt niet, en hanteert geen strak dagprogramma, alles is ok, ‘er moet just niks’.
Op die manier is er een heel serene sfeer en wordt de tijd vooral gevuld met (stilte-)wandelingen. Steven toont heel diverse en mooie plekjes in de wondermooie Luberon.
We hadden er fijne dagen die werden afgerond met een diepgaand gesprek na een gezonde maaltijd.
Dankjewel Steven!

Hanne en Kurt

******************************************************************************

Wat een prachtige zonsondergangen tijdens de Indian Summer Retreat

Els S , Wandel Meditatie YOGA Retreat, 28 september – 5 oktober 2019

EEN INTENSE, VERRIJKENDE HERBRONNINGSWEEK DIE MIJ VLEUGELS GEEFT

Ik reis met een kriebel in de buik met de trein naar Avignon, ik vind het best wel spannend en ik ben heel benieuwd en ongeduldig voor ‘mijn’ Indian Summer retreat. De weersvoorspellingen zijn veelbelovend, ik ga een zomerse week tegemoet, wat een prachtig kado! De landschappen en de wolken glijden voorbij, ik laat mijn muizenissen achter en ik word rustig.

Sympathieke gastheer Steven pikt mij perfect op tijd op aan het station. Er is direct een heel aangenaam en vertrouwd contact.  Steven straalt heel veel rust uit en stelt je direct op je gemak. Niks moet en alles kan, stiltes, een babbel, een lach en jawel, zeker ook een traan. Ben heel dankbaar dat het kan.

Bij aankomst in mijn ‘retreat domein’, na ongeveer een uurtje rijden en ondertussen genieten van prachtige rustgevende zichten, ben ik helemaal gecharmeerd door het prachtige huis en de warme sfeer die het uitstraalt, door mijn gezellige slaapkamer en de grote, leuke tuin met ontelbare mooie details en hoekjes… Meer dan plaats genoeg om je af te zonderen wanneer je de nood voelt.

Wat ik hier, elke dag opnieuw, voel en beleef in de wondermooie natuur van de Luberon, overstijgt mijn verwachtingen… Hooggevoelig zijnde staan mijn zintuigen constant op scherp en komen geuren, kleuren, geluiden en alle kleine details en wondertjes van Moeder natuur intens binnen. Ik geniet van de heerlijke zon en de zalige wind die mij lichter maakt en zorgen laat wegwaaien. Ik zie ogen en snoetjes in rotsen, op de grond of op bomen. De heerlijke geur van Provençaalse kruiden of lavendel, die daar zomaar in het wild groeien, zijn een waar genot en een rode draad tijdens de wandelingen. Ik sta versteld van hoe varens, bomen of plantjes kunnen groeien op een rots, zonder of met een heel klein beetje aarde. Ik zie een variatie aan (dikke, oude) bomen, bladgroen en mos, verstrengelde wortels en takken waardoor ze vaak een echt kunstwerk zijn. Ik zie prachtige olijfbomen, wijngaarden en cactussen. Ik zie de vele lavendelstruiken met hier en daar nog heerlijk geurende lavendel aan. Dit is echt bos- & natuurbaden en intens puur genieten, volledig tot rust komen

Ik word stil van de oneindige wijdse zichten, van de prachtige wandeling door de Gorges de Veroncle à Gordes of op de indrukwekkende Falaise de la Madelaine in Lioux.

In de ‘meditatiegrot’ zijn de magische kracht en energie intens voelbaar… Deze bijzondere grot is immens, indrukwekkend, wonderlijk mooi en geeft me kippenvel ! Ik voel me klein in deze reuzengrote grot en letterlijk veel lichter wanneer ik er weer buiten stap na een diepe, deugddoende meditatie.

De Colorado Provençal met zijn vele warme, prachtige aardetinten verwarmt mijn hart. Ik ben alweer onder de indruk…

De mooie typische dorpjes met deuren of luikjes in rustgevende kleuren stralen zoveel rust uit waardoor je vanzelf vertraagt of stil staat.

‘Le lever et le coucher du soleil’ is ook een zeer bijzondere ervaring. We nemen de tijd om in alle rust en stilte Saint-Saturnin-lès-Apt te zien en voelen ontwaken. De ochtenstond heeft – echt waar – goud in de mond! De gloeden van de zonsopgang op huizen, kerk en molen brengen zachtheid. Het is hartverwarmend om te zien dat mensen de tijd nemen om mekaar te begroeten, of om samen een koffie te drinken, in alle rust. Er is gewoon geen plaats voor stress. De zonsondergang kleurt de hemel in prachtige, warme tinten alsof er een verfpot uitgegoten wordt. Adembenemend mooi! De heldere sterrenhemel, de maan en flikkerende lichtjes in de omliggende dorpjes brengen rust. Ik ben diep ontroerd door al dat magisch moois.

In de rust en stilte van de indrukwekkende mooie natuur, valleien en dorpjes word je weer helemaal één met jezelf, je voelt jezelf tot rust komen, ‘landen’ en ‘aarden’.

Ik kom ogen te kort… hoe je ook keert of draait, er is altijd wel een adembenemend landschap, een bijzondere rots, prachtige boom, plant, bloem of steen te zien… Ik word verwend met immens veel stenen in hartvorm en met een bijzondere steen met het gezicht van een – voor mij – oude ziel. Hartverwarmend mooi! Mijn hart maakt sprongetjes van geluk…

Ik stop regelmatig om traag een 360 graden rondje te draaien, om echt maximaal al die pracht en natuurweelde rondom mij te laten binnenkomen.

De yoga sessies met de lieve, bijzondere Alice Fliniaux zijn een prachtig geschenk. Steven koos voor een reeks om op de eerste 5 chakrapunten te werken. Ik voel energie stromen maar er komen ook emoties los. Het is echt straf hoe intens ik de yogasessies en meditaties hier beleef. Wat een zalige energie en sfeer in de mooie ruimte, elke keer opnieuw.  De intuïtieve meditatiesessies van Steven, in de natuur of in de gezellige yoga/meditatieruimte maken veel los en raken me diep.  Door al deze sessies word ik me echt meer en meer bewust van mijn lichaam en ademhaling. En van de nood om dit zoveel mogelijk te doen.

Steven verwent je dagelijks met een heerlijk uitgebreid ontbijt en diner. Er is meer dan voldoende om een lekker lunchpakketje te maken voor de dagtochten. Via de honesty bar proef en geniet ik van heerlijke rosé wijn of geniet ik van een verkoelende frisdrank na de wandeltochten.

Steven begeleidt je op de moeilijkere paden en trekt je aandacht naar niet te missen zichten of details. Hij kent de streek door en door!

’s Avonds geniet ik volop van het heerlijk knetterend vuur in de vuurschaal of de open haard, al dan niet met een meditatie erbij. Het werkt zo ontspannend dat ik voor de haard in slaap val. Zalig!

Het was een intense, onvergetelijke, magische week, een helende week ook. Een week waarin best wat blokkades en opgestapelde verdrietjes los kwamen, een week die mij nieuwe kracht, energie en inzichten bracht en waarin een zaadje geplant werd van nieuwe dromen en plannen.

Ik hoop dat ik dit heerlijke ontspannen gevoel en mijn hervonden innerlijke rust nog lang kan vasthouden! Ik pink traantjes weg bij vertrek. Dit is veel te snel voorbij. Het was zo bijzonder! Ik wil deze prachtige energie dicht bij me houden.

FEL BEDANKT Steven om mij al deze wondermooie plekken te laten ontdekken, om mij te laten vertragen en bewust(er) te zijn… Dank voor je luisterend oor, voor al je tips, voor de meditaties, voor de yogalessen met Alice en voor al het lekkers…  Ik heb ENORM genoten!

Au revoir, tot een volgende retreat…

Aan eenieder die nood heeft om even weg te zijn van alles, om helemaal terug bij zichzelf te komen in prachtige, helende natuur, en om zich te laten onderdompelen in die heerlijke Provençaalse sfeer, plan dan een retreat bij Steven! Dat is jezelf een prachtig, krachtig kado geven. Je zal jezelf eeuwig dankbaar zijn!

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close