Tevreden Retreatgangers

Hilde DC, Wandel Meditatie YOGA Retreat, 4-11/5 2019

HERBRONNEN MET EEN HOOFDLETTER ‘ H ‘

Begin dit jaar zie ik een aankondiging op Facebook passeren: Steven De Winter start binnenkort met wandel-retraites, al dan niet in combinatie met yoga.
Hm, moet ik onthouden. Ik zit op dat ogenblik al enkele maanden thuis in burn-out en heb nog niet al te veel energie maar dit spreekt me wel aan. Mogelijk kan het me helpen in m’n genezingsproces…

Het idee laat me niet los en… half februari zit ik al bij Steven thuis te luisteren naar zijn inspirerende verhaal. Zijn 1e infomoment. Ik ben meteen verkocht en 10 dagen later is mijn inschrijving een feit 😊.

Ik kies voor de yoga-wandel-meditatie retraite van 4 tot 11 mei. Het aftellen kan beginnen!!

Ondertussen voel ik me zelf ook steeds energieker en tegen dat de maand mei nadert, ben ik er terug bovenop. Ik voel me vrij, energiek, zelfzeker, mijn gedachten zijn licht en luchtig. Ik voel me klaar voor de toekomst.

Waar ik de retraite in eerste instantie zag als “medicijn”, beschouw ik de week die komt als een afsluiter van ruim 8 maanden burn-out. Best een emotionele gedachte.

In de aanloop naar de startdatum, houdt Steven af en toe contact. Heel attent, van een persoonlijke aanpak gesproken.

En dan is het zover. Op  4 mei kom ik, supercontent en met keiveel goesting om er aan te beginnen, toe bij Steven en Lies. Lies is de echtgenote van Steven en is er nog enkele daagjes gezellig bij.

De ontvangst is allerhartelijkst!! En wat een mooi huis. En wat een superheerlijke kamer krijg ik toebedeeld. Dit wordt genieten!!

Rode draad voor mij is de dagelijkse yogales. Tijdens mijn verblijf is het de lokale Alice Fliniaux die de lessen geeft. Elke les opnieuw is zooooo deugddoend. De aanpak van Alice is ontspannen met een vleugje humor. Haar meditatiemomenten aan het einde van elke les, doen me steeds zwaar wegzakken in de yoga-mat. Ik heb steeds spijt dat de les erop zit. Na de laatste les ben ik achteraf ook oprecht ontroerd, zoveel deugd heeft dit me gedaan.

Het uitgangspunt is uiteraard herbronnen en daar horen de natuur en de stilte van de omgeving bij. De 1e dag laat Steven me tijdens een eerste wandeling kennismaken met het  dorpje Joucas. Hier heeft de tijd stilgestaan. Een mooie introductie.

En dan… Na die eerste kennismaking, volgt het ene hoogtepunt na het andere zalige moment. Steven wisselt onze dagtochten af met minder intensieve uitstappen. Elke dag brengt een combinatie van inspanning en ontspanning. Als je dit al zo kan zeggen want ontspannen blijf je sowieso gedurende elk moment van de dag! Er is dagelijks van alles te beleven en er dagelijks tijd voor me-time. Héél fijn, die afwisseling!

Er is de dagtocht naar Gordes, een diepe kloof waar je – bij wijze van spreken – na elke 10 stappen een ander fraai uitzicht hebt. Prachtig!

Waar ik heel benieuwd naar was, is de plaatselijke meditatie-grot. We wandelen en klimmen… en…  dan… staan… we… waar je de grootsheid en de energie van de natuur letterlijk voélt. Hier kan je blijven zitten!! S-u-p-e-r!

Steven neemt ons ook mee naar een aantal zeer van elkaar verschillende dorpen, het ene spreekt meer aan dan het andere maar allemaal zijn de moeite waard om gezien te hebben.

Omdat ik wijn wil kopen, neemt Steven tussendoor ook de tijd voor een bezoekje aan een plaatselijke wijnhandelaar. Ik kies de wijn die ik leerde kennen via de honesty bar 😉.

En er is uiteraard de Falaise de Lioux. Drie keer wow wow wow!! Na een pittige wandeling bergop volgt de beloning. Wat een zichten! Wij troffen een heel heldere dag en konden aan beide zijden mijlenver kijken.

Ik maak kennis met stilte-wandelen. Heel tof om te doen, je neemt zo de omgeving en haar geluiden nog intenser in je op.

Ook fantastisch was de dagtocht naar de Colorado Provencal, je waant je hier in de far west ofzo… Machtig!

Een andere keer rijden we naar het Forêt des Cèdres in Bonnieux, op de Petit Luberon waar het heerlijk wandelen is! Hier genoten we ook weer van prachtige vergezichten, van de Pré-Alpen tot de Middellandse Zee. On-ge-lo-fe-lijk!!!

Ik som het hier even op alsof het ‘fait-divers’ zijn, maar geloof me, dat zijn het niet! Dit is herbronnen met een hoofdletter H.

Naast al die natuurpracht is er onze uitvalsbasis: het supermooie luxueuze vakantiehuis van Steven en Lies… Elke dag schuif ik er aan een schitterende ontbijttafel . Steven houdt op een discrete manier rekening met ieders voorkeuren (dag 1 gaf ik aan geen zoetebek te zijn en vanaf dag 2 staan er ineens heerlijke lokale kazen en hartige charcuterie mee op tafel. Ik ben er zeker van dat dat geen toeval is). Wanneer er een dagtocht op het programma staat, bereiden we een pick-nick. Als we ’s middags thuis zijn, zorgt Steven voor een heerlijke frisse lunch. Elke avond smikkelen we van home-made maaltijden. ’s Avonds gaat de open haard aan. Steven zorgt voor een huiselijke warme sfeer. Ik voel me hier zo welkom!

Steven ontpopt zich tijdens m’n verblijf als een geweldige gastheer. Er is tijd voor babbels & er is tijd voor stilte. Er wordt gelachen & er wordt gelezen. Je zit samen of je zondert je af. Alles verloopt heel ‘ naturel ‘ …   

11 Mei zit het erop voor mij… Maar wat heb ik genoten zeg! De hele rit huiswaarts staat er een brede glimlach-van-oor-tot-oor op mijn gezicht. Ik voel me dankbaar en blij en uitgerust en voldaan, kortom: ik voel me herbronnen!

Voor wie nog zou twijfelen: Doen! Doen Doen!

Enkele foto’s van tijdens de retreat 🙂

*****************************************************************************

Lore V, Wandel Meditatie YOGA Retreat, 4-11/5 2019
& Wandel Meditatie Retreat 11-18/5 2019

STEVEN KENT DE STREEK DOOR EN DOOR EN LEIDT JE NAAR DE MOOISTE PLEKJES

Prachtige wandelingen in de mooie Luberon.
Mijn favoriet was la Combe du Font Jouvale, een adembenemende grot op hoogte waar een bijna sacrale sfeer hing.
Steven kent de streek door en door en leidt je naar de mooiste plekjes.

*****************************************************************************

Genoten van de heerlijk geurende velden tijdens de lavendel-retreat

Luc C, Wandel Meditatie Retreat, 21 tot 28 juni 2019

HET ENORME ONTSPANNEN GEVOEL DAT IK TIJDENS DE RETREAT HEB VERWORVEN, KAN IK NOG EEN HELE TIJD VASTHOUDEN

De Lavendel Retreat bij Steven en Kristel was helemaal wat ik nodig had.
Veel tijd in de spectaculair mooie natuur met wandelingen die pittig waren, maar haalbaar voor iedereen. Dankzij Steven’s excellente streekkennis kregen we ook de verborgen pareltjes te zien, waar nauwelijks toeristen kwamen.

Het mooie huis met ruime tuin en zwembad zorgt voor een ideale basis van de wandelingen en biedt ook de juiste sfeer om te ontspannen en te genieten van de rust, of van een babbeltje met de andere gasten.

Steven geeft de juiste aandacht aan de praktische kant van het verblijf en de lekkere catering, maar zonder alles te hard te structureren. Er is ruimte voor flexibiliteit en voor aanpassingen naar de dynamiek van de groep. De meditatie momenten waren voor mij zeer interessante en leerzame bijkomende elementen. Ook daar voelde Steven goed aan hoe sterk iedereen daar de aandacht aan wou geven en was er individuele ruimte om de intensiteit aan te passen.

Hoewel er in deze retreat week soms vrij hoge temperaturen waren door een kleine hittegolf, konden de meeste wandelingen doorgaan en was er bijna nooit een gevoel dat de warmte ondragelijk werd. Steven zorgt voor een goede begeleiding en let er op dat iedereen genoeg water bijheeft en voldoende rust krijgt. Een absolute highlight was de wandeling door de Gorges de Toulourenc, nabij Mont Ventoux. Tot je enkels en soms dieper in het koele water van de rustig kabbelende rivier, terwijl er een uniek landschap voorbij glijdt. Maar ook de andere wandelingen waren uitzonderlijk mooi en telkens werd een ander uniek aspect van de streek belicht.

Op mijn terugrit naar België zat er permanent een grote glimlach op mijn gezicht en het enorme ontspannen gevoel dat ik tijdens de retreat heb verworven, kan ik nog een hele tijd vasthouden.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close