Tevreden Retreatgangers

Hilde DC, Wandel Meditatie YOGA Retreat, 4-11/5 2019

HERBRONNEN MET EEN HOOFDLETTER ‘ H ‘

Begin dit jaar zie ik een aankondiging op Facebook passeren: Steven De Winter start binnenkort met wandel-retraites, al dan niet in combinatie met yoga.
Hm, moet ik onthouden. Ik zit op dat ogenblik al enkele maanden thuis in burn-out en heb nog niet al te veel energie maar dit spreekt me wel aan. Mogelijk kan het me helpen in m’n genezingsproces…

Het idee laat me niet los en… half februari zit ik al bij Steven thuis te luisteren naar zijn inspirerende verhaal. Zijn 1e infomoment. Ik ben meteen verkocht en 10 dagen later is mijn inschrijving een feit 😊.

Ik kies voor de yoga-wandel-meditatie retraite van 4 tot 11 mei. Het aftellen kan beginnen!!

Ondertussen voel ik me zelf ook steeds energieker en tegen dat de maand mei nadert, ben ik er terug bovenop. Ik voel me vrij, energiek, zelfzeker, mijn gedachten zijn licht en luchtig. Ik voel me klaar voor de toekomst.

Waar ik de retraite in eerste instantie zag als “medicijn”, beschouw ik de week die komt als een afsluiter van ruim 8 maanden burn-out. Best een emotionele gedachte.

In de aanloop naar de startdatum, houdt Steven af en toe contact. Heel attent, van een persoonlijke aanpak gesproken.

En dan is het zover. Op  4 mei kom ik, supercontent en met keiveel goesting om er aan te beginnen, toe bij Steven en Lies. Lies is de echtgenote van Steven en is er nog enkele daagjes gezellig bij.

De ontvangst is allerhartelijkst!! En wat een mooi huis. En wat een superheerlijke kamer krijg ik toebedeeld. Dit wordt genieten!!

Rode draad voor mij is de dagelijkse yogales. Tijdens mijn verblijf is het de lokale Alice Fliniaux die de lessen geeft. Elke les opnieuw is zooooo deugddoend. De aanpak van Alice is ontspannen met een vleugje humor. Haar meditatiemomenten aan het einde van elke les, doen me steeds zwaar wegzakken in de yoga-mat. Ik heb steeds spijt dat de les erop zit. Na de laatste les ben ik achteraf ook oprecht ontroerd, zoveel deugd heeft dit me gedaan.

Het uitgangspunt is uiteraard herbronnen en daar horen de natuur en de stilte van de omgeving bij. De 1e dag laat Steven me tijdens een eerste wandeling kennismaken met het  dorpje Joucas. Hier heeft de tijd stilgestaan. Een mooie introductie.

En dan… Na die eerste kennismaking, volgt het ene hoogtepunt na het andere zalige moment. Steven wisselt onze dagtochten af met minder intensieve uitstappen. Elke dag brengt een combinatie van inspanning en ontspanning. Als je dit al zo kan zeggen want ontspannen blijf je sowieso gedurende elk moment van de dag! Er is dagelijks van alles te beleven en er dagelijks tijd voor me-time. Héél fijn, die afwisseling!

Er is de dagtocht naar Gordes, een diepe kloof waar je – bij wijze van spreken – na elke 10 stappen een ander fraai uitzicht hebt. Prachtig!

Waar ik heel benieuwd naar was, is de plaatselijke meditatie-grot. We wandelen en klimmen… en…  dan… staan… we… waar je de grootsheid en de energie van de natuur letterlijk voélt. Hier kan je blijven zitten!! S-u-p-e-r!

Steven neemt ons ook mee naar een aantal zeer van elkaar verschillende dorpen, het ene spreekt meer aan dan het andere maar allemaal zijn de moeite waard om gezien te hebben.

Omdat ik wijn wil kopen, neemt Steven tussendoor ook de tijd voor een bezoekje aan een plaatselijke wijnhandelaar. Ik kies de wijn die ik leerde kennen via de honesty bar 😉.

En er is uiteraard de Falaise de Lioux. Drie keer wow wow wow!! Na een pittige wandeling bergop volgt de beloning. Wat een zichten! Wij troffen een heel heldere dag en konden aan beide zijden mijlenver kijken.

Ik maak kennis met stilte-wandelen. Heel tof om te doen, je neemt zo de omgeving en haar geluiden nog intenser in je op.

Ook fantastisch was de dagtocht naar de Colorado Provencal, je waant je hier in de far west ofzo… Machtig!

Een andere keer rijden we naar het Forêt des Cèdres in Bonnieux, op de Petit Luberon waar het heerlijk wandelen is! Hier genoten we ook weer van prachtige vergezichten, van de Pré-Alpen tot de Middellandse Zee. On-ge-lo-fe-lijk!!!

Ik som het hier even op alsof het ‘fait-divers’ zijn, maar geloof me, dat zijn het niet! Dit is herbronnen met een hoofdletter H.

Naast al die natuurpracht is er onze uitvalsbasis: het supermooie luxueuze vakantiehuis van Steven en Lies… Elke dag schuif ik er aan een schitterende ontbijttafel . Steven houdt op een discrete manier rekening met ieders voorkeuren (dag 1 gaf ik aan geen zoetebek te zijn en vanaf dag 2 staan er ineens heerlijke lokale kazen en hartige charcuterie mee op tafel. Ik ben er zeker van dat dat geen toeval is). Wanneer er een dagtocht op het programma staat, bereiden we een pick-nick. Als we ’s middags thuis zijn, zorgt Steven voor een heerlijke frisse lunch. Elke avond smikkelen we van home-made maaltijden. ’s Avonds gaat de open haard aan. Steven zorgt voor een huiselijke warme sfeer. Ik voel me hier zo welkom!

Steven ontpopt zich tijdens m’n verblijf als een geweldige gastheer. Er is tijd voor babbels & er is tijd voor stilte. Er wordt gelachen & er wordt gelezen. Je zit samen of je zondert je af. Alles verloopt heel ‘ naturel ‘ …   

11 Mei zit het erop voor mij… Maar wat heb ik genoten zeg! De hele rit huiswaarts staat er een brede glimlach-van-oor-tot-oor op mijn gezicht. Ik voel me dankbaar en blij en uitgerust en voldaan, kortom: ik voel me herbronnen!

Voor wie nog zou twijfelen: Doen! Doen Doen!

Enkele foto’s van tijdens de retreat 🙂

*****************************************************************************

Lore V, Wandel Meditatie YOGA Retreat, 4-11/5 2019
& Wandel Meditatie Retreat 11-18/5 2019

STEVEN KENT DE STREEK DOOR EN DOOR EN LEIDT JE NAAR DE MOOISTE PLEKJES

Prachtige wandelingen in de mooie Luberon.
Mijn favoriet was la Combe du Font Jouvale, een adembenemende grot op hoogte waar een bijna sacrale sfeer hing.
Steven kent de streek door en door en leidt je naar de mooiste plekjes.

*****************************************************************************

Genoten van de heerlijk geurende velden tijdens de lavendel-retreat

Luc C, Wandel Meditatie Retreat, 21 tot 28 juni 2019

HET ENORME ONTSPANNEN GEVOEL DAT IK TIJDENS DE RETREAT HEB VERWORVEN, KAN IK NOG EEN HELE TIJD VASTHOUDEN

De Lavendel Retreat bij Steven en Kristel was helemaal wat ik nodig had.
Veel tijd in de spectaculair mooie natuur met wandelingen die pittig waren, maar haalbaar voor iedereen. Dankzij Steven’s excellente streekkennis kregen we ook de verborgen pareltjes te zien, waar nauwelijks toeristen kwamen.

Het mooie huis met ruime tuin en zwembad zorgt voor een ideale basis van de wandelingen en biedt ook de juiste sfeer om te ontspannen en te genieten van de rust, of van een babbeltje met de andere gasten.

Steven geeft de juiste aandacht aan de praktische kant van het verblijf en de lekkere catering, maar zonder alles te hard te structureren. Er is ruimte voor flexibiliteit en voor aanpassingen naar de dynamiek van de groep. De meditatie momenten waren voor mij zeer interessante en leerzame bijkomende elementen. Ook daar voelde Steven goed aan hoe sterk iedereen daar de aandacht aan wou geven en was er individuele ruimte om de intensiteit aan te passen.

Hoewel er in deze retreat week soms vrij hoge temperaturen waren door een kleine hittegolf, konden de meeste wandelingen doorgaan en was er bijna nooit een gevoel dat de warmte ondragelijk werd. Steven zorgt voor een goede begeleiding en let er op dat iedereen genoeg water bijheeft en voldoende rust krijgt. Een absolute highlight was de wandeling door de Gorges de Toulourenc, nabij Mont Ventoux. Tot je enkels en soms dieper in het koele water van de rustig kabbelende rivier, terwijl er een uniek landschap voorbij glijdt. Maar ook de andere wandelingen waren uitzonderlijk mooi en telkens werd een ander uniek aspect van de streek belicht.

Op mijn terugrit naar België zat er permanent een grote glimlach op mijn gezicht en het enorme ontspannen gevoel dat ik tijdens de retreat heb verworven, kan ik nog een hele tijd vasthouden.

******************************************************************************

Genoten van de zeer mooie dagtochten, hier zijn we in de Colorado Provençal in Rustrel.

Veerle VA, Wandel Meditatie Retreat, 21-28/9 2019

ALS ELKE MOLECULE IN JE LICHAAM SCHREEUWT OM RUST, DAN BEN JE BIJ STEVEN AAN HET JUISTE ADRES.

We gingen voor het eerst samen op pad tijdens de stiltewandeling in Westmalle van 15 september 2019.
Hoewel we met een groep van 24 gelijkgestemde zielen waren, trokken we toch muisstil door het prachtige Molenbos rond de abdij van Westmalle.

Steven De Winter liet ons proeven van hoe het voelt om te vertragen…
Nooit gedacht dat iemand mij meer dan 2 uur kon stil krijgen.

Gelukkig moest ik nog maar een weekje aftellen voor ik kon ervaren wat een hele week herbronnen voor mij kon betekenen!

Eindelijk was het zover, op 21 september, na 5 uiterst drukke maanden en het nemen van een aantal grote stappen in het opstarten als Social Media Mentor, was het moment daar, om even de stekker eruit te trekken, digitaal te detoxen en de rust in mijn hoofd terug te vinden.

Nooit eerder was ik in mijn eentje, zonder mijn gezin, erop uit getrokken voor meer dan 1 nacht. Gelukkig was ik niet de enige die een man en twee kinderen thuis liet,…
Gretel en ik werden met open armen ontvangen in het huis, vakantiehuis Villa Luberon van Steven in het pittoreske Saint-Saturnin-lès-Apt. De heerlijk geurende specerijen die ontsnapten uit de potten die stonden te sudderen op het vuur, omarmden mij als een warm welkom dekentje. Nadat we ons hadden geïnstalleerd in de kamer met zicht op het terras en zwembad, kon het genieten beginnen met een heerlijk aperitiefje met ambachtelijke tapenades.

Gek hoe op dag 1 de regen verdween op het moment dat we besloten de eerste wandeling te maken…
De eerste opdracht was op mijn lijf geschreven: wandel in stilte verder en focus je op de kleuren die je ziet! Wauw, ik was helemaal vergeten hoe graag ik foto’s neem en hoe leuk het is om in te zoomen op de kleinste details en kleurschakeringen! Voor ik het wist was ik 150 foto’s rijker…

Dag 2: vertrokken we met een klein hartje op onze eerste dagtocht in een bergkloof tussen de oude watermolens van de Véroncle. Het beloofde een avontuurlijke tocht te worden met klimmen en klauteren… maar we hoefden niets te vrezen omdat Steven het pad op zijn duim kende en ons van het ene verborgen pareltje naar het andere loodste.

Dag 3: Hoewel de klim van 45min in stilte best pittig was, loonde het 360° zicht vanop de Falaise de Lioux.
Deze rots die prominent boven de vlakte uitsteekt en iedereen herkent, die ooit in de regio was. De stilte en het uitzicht doordringen je helemaal op deze trip. Je voelt je nietig bij al deze schoonheid, waardoor je letterlijk stilstaat om te genieten. Door te vertragen vielen we van de ene verbazing in de andere: een koppel arenden, een bruine en groene bidsprinkhaan en de ene hartvormige steen na de andere… we waren duidelijk op de goede weg!

Dag 4: Deze bijzondere dag vergeet ik van m’n leven niet! De eerste keer mediteren in openlucht en dan nog vanuit een halfopen grot met een positieve energie en een adembenemend zicht.

Dag 5: In de Colorado Provençal waanden we ons even in de ‘ Grand Canyon ‘ of in ‘ Painted Desert ‘ in de plaats van in de Provence. De kleuren waren zo impressionant dat we automatisch stil werden om alle indrukken te kunnen opnemen.

Dag 6: Saint-Saturin-lès-Apt: een pareltje op zich. De laatste dag genieten en tot rust komen met een prachtig uitzicht.

Blij dat onze gastheer en gids Steven De Winter , van Herbronnen in de Provence , ons leerde stilstaan bij al dit moois en ons leerde hoe we de rust voortaan een plek in ons leven ‘ moeten ‘ geven.

Bedankt Steven, dit was echt wat ik nodig had!
Veerle

******************************************************************************

Deze retreat was inderdaad het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven.

Amaryllis T, Wandel Meditatie Retreat, 28 oktober – 2 november 2019

DEZE RETREAT WAS INDERDAAD HET MOOISTE CADEAU DAT IK MEZELF KON GEVEN

Door alle emotionele stress de laatste tijd, was ik mezelf wat verloren. Ik denk dat vele mensen zich hierin wel herkennen: je alles te veel aantrekken, alle problemen willen oplossen ook al zijn het jouw problemen niet. Ik heb dat de laatste 2 jaar heel veel gedaan: mijn echtgenoot die al jaren vecht tegen een burn-out, was mijn barometer. Als hij nerveus was, dan was ik dubbel zo nerveus. Als hij van die hartverscheurende huilbuien had, weende ik dubbel zo hard mee, puur uit machteloosheid omdat ik hem niet kon troosten. Zo ben ik geleidelijk aan overgevoelig geworden voor stress. Teveel werk, teveel zorgen, te weinig slaap. Neerwaartse spiraal.
Op een bepaald stressmoment stond ik te daveren op mijn benen en had ik het gevoel dat ik ging flauwvallen.
Zo kon ik niet langer verder.
Toen ben ik op zoek gegaan naar iets of iemand die me zou kunnen helpen. Ik wou alles even kunnen resetten in mijn leven, herbronnen als het ware.
Zo kwam ik bij Steven De Winter terecht van Herbronnen in de Provence. Ik las op zijn website: “Op retreat gaan, is het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven!”
Dat maakte me nieuwsgierig, en ik nam contact op met hem. Het is een man die rust en vertrouwen uitstraalt, zelfs via de telefoon 🙂 , dus mijn gevoel zei: ga ervoor!

Misschien omdat het zo afgelegen ligt, maar het pittoreske Provençaalse huis in Saint-Saturnin-lès-Apt straalde warmte en rust uit. Ik voelde me er meteen thuis.
Steven is een alerte gids die je meeneemt naar de mooiste plekjes in de Luberon en je echt dankbaar laat voelen voor zoveel natuurpracht.
Tijdens de meditatie en stiltewandelingen ben ik diep tot mezelf kunnen komen, en ik heb de stress uit mijn lijf kunnen drijven door elke ochtend te zwemmen in de feeërieke tuin, en elke avond yoga te beoefenen in de rustgevende meditatieruimte.
Het hoorde allemaal bij mijn proces van loslaten en tot mezelf komen.

Ik ben heel blij en dankbaar dat ik dit alleen gedaan heb.
Het was inderdaad het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven.
Merci beaucoup Steven.

We leven in een roes van liefde, drijven op de waan
Dat alles wat we achterlaten, we beter laten gaan.
Maar de geuren en kleuren in mijn hoofd
Zijn de zin van mijn bestaan
Ze smelten samen tot herinneringen
Die nooit meer kunnen vergaan

******************************************************************************

Genoten van de heerlijke wandelingen in de mooie Luberon.

Hanne DJ & Kurt DB, Wandel Meditatie Retreat, 28 oktober – 2 november 2019

HERBRONNEN-IN-DE-PROVENCE.BE IS EEN FIJN CONCEPT WAAR GOED IS OVER NAGEDACHT

Gastheer Steven straalt rust uit, luistert, oordeelt niet, en hanteert geen strak dagprogramma, alles is ok, ‘er moet just niks’.
Op die manier is er een heel serene sfeer en wordt de tijd vooral gevuld met (stilte-)wandelingen. Steven toont heel diverse en mooie plekjes in de wondermooie Luberon.
We hadden er fijne dagen die werden afgerond met een diepgaand gesprek na een gezonde maaltijd.
Dankjewel Steven!

Hanne en Kurt

******************************************************************************

Wat een prachtige zonsondergangen tijdens de Indian Summer Retreat

Els S, Wandel Meditatie YOGA Retreat, 28 september – 5 oktober 2019

EEN INTENSE, VERRIJKENDE HERBRONNINGSWEEK DIE MIJ VLEUGELS GEEFT

Ik reis met een kriebel in de buik met de trein naar Avignon, ik vind het best wel spannend en ik ben heel benieuwd en ongeduldig voor ‘mijn’ Indian Summer retreat. De weersvoorspellingen zijn veelbelovend, ik ga een zomerse week tegemoet, wat een prachtig kado! De landschappen en de wolken glijden voorbij, ik laat mijn muizenissen achter en ik word rustig.

Sympathieke gastheer Steven pikt mij perfect op tijd op aan het station. Er is direct een heel aangenaam en vertrouwd contact.  Steven straalt heel veel rust uit en stelt je direct op je gemak. Niks moet en alles kan, stiltes, een babbel, een lach en jawel, zeker ook een traan. Ben heel dankbaar dat het kan.

Bij aankomst in mijn ‘retreat domein’, na ongeveer een uurtje rijden en ondertussen genieten van prachtige rustgevende zichten, ben ik helemaal gecharmeerd door het prachtige huis en de warme sfeer die het uitstraalt, door mijn gezellige slaapkamer en de grote, leuke tuin met ontelbare mooie details en hoekjes… Meer dan plaats genoeg om je af te zonderen wanneer je de nood voelt.

Wat ik hier, elke dag opnieuw, voel en beleef in de wondermooie natuur van de Luberon, overstijgt mijn verwachtingen… HSP zijnde staan mijn zintuigen constant op scherp en komen geuren, kleuren, geluiden en alle kleine details en wondertjes van Moeder natuur intens binnen. Ik geniet van de heerlijke zon en de zalige wind die mij lichter maakt en zorgen laat wegwaaien. Ik zie ogen en snoetjes in rotsen, op de grond of op bomen. De heerlijke geur van Provençaalse kruiden of lavendel, die daar zomaar in het wild groeien, zijn een waar genot en een rode draad tijdens de wandelingen. Ik sta versteld van hoe varens, bomen of plantjes kunnen groeien op een rots, zonder of met een heel klein beetje aarde. Ik zie een variatie aan (dikke, oude) bomen, bladgroen en mos, verstrengelde wortels en takken waardoor ze vaak een echt kunstwerk zijn. Ik zie prachtige olijfbomen, wijngaarden en cactussen. Ik zie de vele lavendelstruiken met hier en daar nog heerlijk geurende lavendel aan. Dit is echt bos- & natuurbaden en intens puur genieten, volledig tot rust komen

Ik word stil van de oneindige wijdse zichten, van de prachtige wandeling door de Gorges de Veroncle à Gordes of op de indrukwekkende Falaise de la Madelaine in Lioux.

In de ‘meditatiegrot’ zijn de magische kracht en energie intens voelbaar… Deze bijzondere grot is immens, indrukwekkend, wonderlijk mooi en geeft me kippenvel ! Ik voel me klein in deze reuzengrote grot en letterlijk veel lichter wanneer ik er weer buiten stap na een diepe, deugddoende meditatie.

De Colorado Provençal met zijn vele warme, prachtige aardetinten verwarmt mijn hart. Ik ben alweer onder de indruk…

De mooie typische dorpjes met deuren of luikjes in rustgevende kleuren stralen zoveel rust uit waardoor je vanzelf vertraagt of stil staat.

‘Le lever et le coucher du soleil’ is ook een zeer bijzondere ervaring. We nemen de tijd om in alle rust en stilte Saint-Saturnin-lès-Apt te zien en voelen ontwaken. De ochtenstond heeft – echt waar – goud in de mond! De gloeden van de zonsopgang op huizen, kerk en molen brengen zachtheid. Het is hartverwarmend om te zien dat mensen de tijd nemen om mekaar te begroeten, of om samen een koffie te drinken, in alle rust. Er is gewoon geen plaats voor stress. De zonsondergang kleurt de hemel in prachtige, warme tinten alsof er een verfpot uitgegoten wordt. Adembenemend mooi! De heldere sterrenhemel, de maan en flikkerende lichtjes in de omliggende dorpjes brengen rust. Ik ben diep ontroerd door al dat magisch moois.

In de rust en stilte van de indrukwekkende mooie natuur, valleien en dorpjes word je weer helemaal één met jezelf, je voelt jezelf tot rust komen, ‘landen’ en ‘aarden’.

Ik kom ogen te kort… hoe je ook keert of draait, er is altijd wel een adembenemend landschap, een bijzondere rots, prachtige boom, plant, bloem of steen te zien… Ik word verwend met immens veel stenen in hartvorm en met een bijzondere steen met het gezicht van een – voor mij – oude ziel. Hartverwarmend mooi! Mijn hart maakt sprongetjes van geluk…

Ik stop regelmatig om traag een 360 graden rondje te draaien, om echt maximaal al die pracht en natuurweelde rondom mij te laten binnenkomen.

De yoga sessies met de lieve, bijzondere Alice Fliniaux zijn een prachtig geschenk. Steven koos voor een reeks om op de eerste 5 chakrapunten te werken. Ik voel energie stromen maar er komen ook emoties los. Het is echt straf hoe intens ik de yogasessies en meditaties hier beleef. Wat een zalige energie en sfeer in de mooie ruimte, elke keer opnieuw.  De intuïtieve meditatiesessies van Steven, in de natuur of in de gezellige yoga/meditatieruimte maken veel los en raken me diep.  Door al deze sessies word ik me echt meer en meer bewust van mijn lichaam en ademhaling. En van de nood om dit zoveel mogelijk te doen.

Steven verwent je dagelijks met een heerlijk uitgebreid ontbijt en diner. Er is meer dan voldoende om een lekker lunchpakketje te maken voor de dagtochten. Via de honesty bar proef en geniet ik van heerlijke rosé wijn of geniet ik van een verkoelende frisdrank na de wandeltochten.

Steven begeleidt je op de moeilijkere paden en trekt je aandacht naar niet te missen zichten of details. Hij kent de streek door en door!

’s Avonds geniet ik volop van het heerlijk knetterend vuur in de vuurschaal of de open haard, al dan niet met een meditatie erbij. Het werkt zo ontspannend dat ik voor de haard in slaap val. Zalig!

Het was een intense, onvergetelijke, magische week, een helende week ook. Een week waarin best wat blokkades en opgestapelde verdrietjes los kwamen, een week die mij nieuwe kracht, energie en inzichten bracht en waarin een zaadje geplant werd van nieuwe dromen en plannen.

Ik hoop dat ik dit heerlijke ontspannen gevoel en mijn hervonden innerlijke rust nog lang kan vasthouden! Ik pink traantjes weg bij vertrek. Dit is veel te snel voorbij. Het was zo bijzonder! Ik wil deze prachtige energie dicht bij me houden.

FEL BEDANKT Steven om mij al deze wondermooie plekken te laten ontdekken, om mij te laten vertragen en bewust(er) te zijn… Dank voor je luisterend oor, voor al je tips, voor de meditaties, voor de yogalessen met Alice en voor al het lekkers…  Ik heb ENORM genoten!

Au revoir, tot een volgende retreat…

Aan eenieder die nood heeft om even weg te zijn van alles, om helemaal terug bij zichzelf te komen in prachtige, helende natuur, en om zich te laten onderdompelen in die heerlijke Provençaalse sfeer, plan dan een retreat bij Steven! Dat is jezelf een prachtig, krachtig kado geven. Je zal jezelf eeuwig dankbaar zijn!

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close